top of page

KPN NK Afstanden

Het belangrijkste schaatstoernooi in het jaar tussen kerst en oud en nieuw. 

Er worden tickets verdeeld voor het EK allround, EK sprint, WK allround, WK sprint en WK allround. 

Kerst vieren zit er dus niet in, maar dat maakt niet uit, dat haal ik in April wel weer in. 

 

Vrijdag 28 december is de eerste dag dat we van start gaan. Voor mij/de dames staat de 1500 op het programma, voor de heren de 500 en 5000 meter. De wedstrijden beginnen pas ’s avonds, dus het is een lange dag wachten tot het mag gebeuren. 

Ik voel mij goed en ben benieuwd hoe het weekend gaat verlopen. Als ik in goede doen ben zou ik mij kunnen plaatsen voor EK allround (eerste 3 op klassement 1500/3000) en misschien WK afstanden (eerste 3 per afstand, op de 5km 2). 

 

Van mijn moeder vernam ik dat er een hele bus STG leden naar Thialf kwam afreizen om het NK afstanden in Heerenveen live te kijken, super leuk dat die onder andere ook mij komen aanmoedigen. 

 

Om 19.26 start ik in rit 8 tegen Reina Anema, mooie rit en mooie tegenstander. 

De hele rit verloopt technisch goed en ik merk onderweg dat ik na een goede kruising uitloop op Anema. Dat geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat ik de rit goed kan finishen in 1.56.70. De snelste tijd die ik ooit op Thialf heb gereden. Vanaf dan twee ritten toekijken en kijken waar de tijd genoeg voor is. Het wordt een derde plek! Mijn eerste podium plek ooit op een NK afstanden plus een WK ticket voor deze afstand. Dit is een goed begin van het toernooi. 

 

Zaterdag start ik op de 3000 in de laatste rit tegen Ireen Wust, dat zijn lastige ritten vaak als je als laatste bent geloot. Ik zie al veel snelle tijden voorbij komen. Op het ijs reken je snel met de tijden mee. Om mijn derde plek voor EK allround vast te houden moet ik ongeveer 4.03.1 of sneller rijden ten opzichte van Carlijn Achtereekte die een sterke 3 km reed. 

Ik kom de hele rit niet lekker in mijn slag, krijg geen vat op de race en het gat richting Ireen die eigenlijk kleiner hoort te worden richting het einde van de race, wordt alleen maar groter. Ik kan niet de race rijden die ik had gehoopt te rijden en die ik liet zien op de World Cup. Met 4.05.59 wordt ik totaal 7e en verspil ik dus met een groot verschil mijn EK plek. 

 

Het zelfde gebeurd zondag op de 5000 meter, ik kom niet lekker in mijn slag, krijg geen vat op mijn race en kom er gewoon niet makkelijk in. De snelheid komt niet zoals die moet komen in een rondje. Rondetijden kan ik niet makkelijk genoeg vasthouden en de race duurt daardoor gewoon te lang. In 7.08,46 haal ik er niet uit wat erin zit. 

 

Met dubbele gevoelens rij ik zondag avond de mass-start. Blij met mijn ticket op de 1500 maar teleurgesteld in de afstanden waar ik juist extra wil laten zien waar ik goed in ben. 

bottom of page